HÍREK 


Rusyn International Media Center (Ruszin Nemzetközi Média Központ) - http://www.rusynmedia.org/

Magyarországi Ruszin Kulturális és Információs Központ - http://www.rusyn.hu/

Kárpátalja Hírportál - http://www.karpatinfo.net/


Szeparatista helyi himnuszt hagyott jóvá a Kárpátalja megyei tanács

2009-12-23

Alekszandr Duhnovics eperjesi görög katolikus lelkész XIX. század közepén írt Kárpátaljai ruszinok című verse lett Kárpátalja hivatalos himnusza az ukrajnai megye tanácsának (közgyűlésének) kedden Ungváron elfogadott döntése alapján.

Forrás: Kárpátinfo


Egy ruszin vers lesz Kárpátalja hivatalos himnusza

2009. december 22.

Alekszandr Duhnovics eperjesi görög katolikus lelkész XIX. század közepén írt Kárpátaljai ruszinok című verse lett Kárpátalja hivatalos himnusza az ukrajnai megye tanácsának (közgyűlésének) kedden Ungváron elfogadott döntése alapján.

Forrás: MNO


Vajdasági autonómia
A ruszin is hivatalos nyelv az észak-szerbiai tartományban

2009. december 2.

Bő egy év kellett hozzá, hogy a szerb parlament is jóváhagyja a vajdasági alaptörvényt, amelyet immár csak két hét választ el az ünnepélyes kihirdetéstől. Ezt december 14-én teszik meg Újvidéken a tartományi képviselőház díszülésén, miután a szkupstina indulatos, incidensektől tarkított vitát követően hétfőn megszavazta a statútumot és a Vajdaság mintegy 150 hatáskörét meghatározó törvényt.

Forrás: MNO


A ruszinokat arra kényszerítik, hogy ukránok legyenek?

2009-11-03

Minél jobban közeledik a 2010-es elnökválasztás, annál aktívabbá válnak az országban jelen lévő problémák. Az egyik ilyen fájdalmas kérdés a ruszin nép státusza. Kárpátalja őslakosai azt kérik Ukrajna vezetőitől, hogy tiszteljék jogaikat, viszont a ruszinok képviselőit bíróssággal fenyegetik - adta hírül az ua-reporter.com internetes hírportál.

Forrás: Kárpátinfo


PROGRAM

2009. június 4 - 7. között Ruszki Keresztúron (Szerbia / Vajdaság) lesz a X. Ruszinok Világkongresszusa.

A részletes programot a Narodny Novinky újságból letölthető: http://www.rusynacademy.sk/image/17-20-2009.pdf


A ruszinok egységre szólítanak

2009-05-20

A Kárpátaljai Ruszin Néptanács azzal a kéréssel fordult a kárpátaljai nemzetiségi érdekvédelmi szervezetekhez, hogy egységesítsék soraikat és hozzák létre közös szervezetüket, a Kárpátaljai Nemzetiségek Tanácsát.

Forrás: Kárpátinfo

Ukrán nacionalista tiltakozás a ruszinok tervezett kongresszusa ellen

2009-04-27

A kárpátaljai ruszin szervezetek május 1-jére Ungvárra összehívott kongresszusának meghiúsítását helyezte kilátásba az Ukrán Nemzeti Egyesülés (UNO) nevű nacionalista blokk.

Forrás: Kárpátinfo

Kárpátalján már több mint 150 ezer ruszin személyigazolványt osztottak ki

2009-04-27

A kárpátaljai ruszin szerveztek engedélyeket kezdtek el kiosztani a helyi ruszinoknak.

Forrás: Kárpátinfo


RUSZIN NEMZETI ÜNNEP

Az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat május 23.-án Vácott tartja a Ruszin Nemzeti Ünnepet. Az ünnepi Szent Liturgiát délelőtt 11 órakor, Főtisztelendő Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök úr végzi egyházi szláv nyelvén a váci Fehérek Templomában. Közreműködnek a helyi szeminárium papnövendékei.

Minden érdeklődőt szeretttel várunk!

 


A szoborgyalázás visszhangja az ukrán sajtóban

2009.03.26.

A kárpátaljai ukrán médiumok többsége címlapon, illetve nagyobb lélegzetű írásokban foglalkozik a magyar emlékjelek, így Petőfi Sándor ungvári szobrának meggyalázásával. A cikkek egyértelműen elítélik a vandalizmust. Persze, azért akadtak olyan lapok, mint például a megyei tanács orgánumaként jegyzett Novini Zakarpattya, melyek egyetlen sort sem pazaroltak a témára.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó


Andy Warhol népe életben fognak maradni Ukrajnában? A ruszin autonómia kérdése

 
 

Nézzétek meg a videót

Forrás: YouTube


Ungváron meggyalázták Petőfi Sándor szobrát és podheringi ruszin nyelvű obeliszket is

2009-03-15

Ungváron vasárnap virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel öntötték le Petőfi Sándor szobrát.

Forrás: Kárpátinfó


Volosin elfeledett titkárnője

... a két világháború közötti Csehszlovákiában is létezett a Podkarpatszka Rusz ruszin autonóm állam, saját himnusszal.

2009-03-14 14:34:56

Korábban - 2006. március 16-án - lapunkban már bemutattuk a domonyai születésű Váradi Béláné Ribnicka Annát. Avgusztin Volosin ma 89 esztendős egykori titkárnője csendben, elfeledve él az ungvári járási Ráton. Nem kapott meghívót a hivatalos ünnepségekre, és a neve akkor sem jut az illetékesek eszébe, amikor a szociális támogatások megítéléséről döntenek. Immár 13 éve, hogy elvesztette a szeme világát, de mint mondja, az akkor történtekre ma is frissen emlékszik.

Forrás: Kárpátinfó


Zászlaja lett Kárpátaljának

2009-03-07

Sokadszori nekifutásra sikerült elfogadniuk a képviselőknek Kárpátalja zászlaját, amivel egy több éve húzódó kényes ügy végére került pont; igaz, némileg furcsán.

Forrás: Kárpátinfo


Ruszin konferencia Szlovákiában

2008.03.03.

A közép-szlovákiai Mosócon (Mosovce) gyűltek össze a világ ruszinságának képviselői, az etnikum kutatásával foglalkozó tudósok, hogy a Kárpátokban élő ruszinok helyzetéről, a szláv népek sorában elfoglalt helyéről cseréljenek eszmét.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó


Szlovákiában is aggódnak a kárpátaljai ruszinok helyzete miatt

2009-03-02

Február 28-án a szlovákiai Mosovceban nemzetközi konferenciát tartottak "A kárpátaljai ruszinok a szláv világban" címmel. A konferencián hat ország képviseltette magát.

Forrás: Kárpátinfo


Szidor atya beperli az SZBU-t

2009.02.01.

Feljelentést készít elő a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) ellen Dmitro Szidor, a Szojm elnöke. A pravoszláv papként tevékenykedő ruszin vezető azt követően emelte fel szavát, hogy Moszkvában tett kijelentései miatt szeparatizmussal vádolta meg őt az SZBU megyei főosztálya. Szidor atya szerint a nemzetbiztonsági szolgálat megsérti emberi jogait, semmibe veszi a szólásszabadságot és büntetőjogi felelősségre vonással fenyegeti. Holott a kárpátaljai ruszinok csak az önkormányzásra való jogot követelik maguknak és a vidéknek. Mindezt az ukrán állam keretén belül szeretnék elérni és visszautasítják azokat a vádakat, melyek szerint a kárpátaljai ruszinok az ország területi egységét akarják megbontani.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó


2009.02.19.

A ruszin görög katolikusok továbbra is kérik jogaik érvényesítését a hitéletben - írja levelében JUDr. Peter Krajnák, a szlovákiai ruszin görög katolikus hívők Chartája 2007 c. dokumentum aláírója.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó


A ruszin nép autonómiát keres

  

Nézzétek meg a filmet.

Forrás: YouTube


A ruszinok külföldről várnak segítséget

Már a függetlenség a cél?

2008-12-30 08:53:00

A magukat ruszinoknak valló Kárpátalján élő csoportok azzal a kéréssel fordultak Oroszországhoz, hogy ismerje el a független Podkarpatszka Rusz köztársaság létezését Ukrajnán belül. Az információt Petro Hecko, a köztársaság miniszterelnöke közölte az orosz Rosszijszkaja Gazeta lapnak, miután a hivatalos Kijev újra figyelmen kívül hagyta a ruszinok autonómia-követeléseit. Orosz­országban a ruszinok kérdésével többet foglalkoznak, mint Ukrajnában, annak ellenére, hogy ennek a népcsoportnak a legtöbb képviselője a mai Kárpátalja területén él. Rosztov-na-Donu városban került sor az első nemzetközi tudományos konferenciára, amely a ?Kárpáti ruszinok genocídiuma és kulturális etnocídiuma a XIX. század végétől a XXI. század elejéig? címet viselte. Az orosz lap azt írja a ruszinokról, hogy az oroszok, ukránok és beloruszok után ez a negyedik legnagyobb keleti szláv népcsoport, amely főleg az ukrajnai Kárpátalja területén él és különálló népnek tekinti magát.

Forrás: Kárpátinfo hetilap 12. évf. 53. szám


Az Orosz Állami Duma a kárpátaljai ruszinok ügyével foglalkozik

2008-12-24 11:30:14

Mivel a hivatalos Kijev sokadszorra is figyelmen kívül hagyta a követelésüket, a kárpátaljai ruszin szervezetek nemrég levélben szólították fel az Orosz Állami Dumát arra, hogy ismerjék el a Podkarpatszka Rusz függetlenségét. A Duma válaszul úgy döntött, hogy napirendre tűzik az ügyet.

Forrás: Kárpátinfó


Hivatalos vádat emeltek a kárpátaljai ruszinok vezetője ellen

2008-12-08 16:38:51

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat ma hivatalos vádat emelt Dimitrij Szidor, a Kárpátaljai Ruszinok Tanácsának elnöke ellen Ukrajna területi egységének a megsértése vádjával.

Forrás: Kárpátinfó


A kárpátaljai ruszinok az ENSZ-hez fordulnak segítségért

2008-12-05 14:08:32

A kárpátaljai ruszin szervezetek az Európai Nemzetek Szövetségéhez (ENSZ) fognak fordulni, hogy kiharcolják a külön nemzetiségként való elismerésüket ? közölte Jevhenyij Zsupán a Ruszinok Nemzeti Tanácsának elnöke.

Forrás: Kárpátinfó


Új országban élünk?

2008-12-04 16:15:48

A ruszin kérdés tovább bonyolódik. Az internetes portálokon is megjelent információk szerint felállt és már működik is a ruszin ideiglenes kormány. A Podkarpatszka Rusz portálon pedig közzétették a kiáltványt a Csehszlovák Köztársaság 328/1938. számú, a Podkarpatszka Rusz autonóm státusát rögzítő alkotmányos törvénycikkelye életbe lépéséről.

Forrás: Kárpátinfó


A kárpátaljai ruszinok saját kormányt alakítottak

2008-12-02 15:43:13

Megalakult, és munkához látott a Podkarpatszka Rusz ideiglenes kormánya közölte Dmitrij Szidor a ruszin mozgalom vezetője, és hozzáfűzte, hogy a Podkarpatszka Rusz függetlenségének kihirdetése is a megalakult kormány kompetenciakörébe tartozik.

Forrás: Kárpátinfó


A ruszinok államot akarnak az államban

2008-12-01 11:14:18

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat a ruszin szervezetek tevékenységének beszüntetését követeli. A két ruszin szervezetet, a Kárpátaljai Ruszin szojmot és a Kárpátaljai Ruszin Néptanácsot feljelentették, mert októberi közös munkácsi kongresszusukon önálló kárpátaljai ruszin köztársaság kikiáltását helyezték kilátásba, ha a Kárpátaljai Megyei Tanács december 1-ig nem nyilvánítja Ukrajnán belül autonóm területté Kárpátalját az 1991-es népszavazás eredménye alapján.

Forrás: Kárpátinfó


 "Álomállam" az államban

2008-12-01 09:45:08

Közeleg december elseje. Az a nap, amikor érvényt kellene szerezni a Ruszinok Európai Kongresszusán született, az ország és a megye vezetőinek címzett határozatnak, vagy ha úgy tetszik, ultimátumnak, mely szerint kikiáltják az önálló kárpátaljai ruszin köztársaságot. Az ominózus határozat bejelentése nagy port kavart. Bár sokan csak megmosolyogtató naivitásnak minősítették, az ukrán nacionalisták és a nemzetbiztonsági szolgálat is erőteljesen kezdett foglalkozni a szeparatista bélyegzővel illetett törekvéssel.

Forrás: Kárpátinfó


Betiltják a ruszin szervezeteket?

2008-11-27 20:00:00

A nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) megyei főosztálya azzal a javaslattal fordult a megyei igazságügyi főosztályhoz, hogy tiltsák be a kárpátaljai ruszinok érdekvédelmi szervezeteinek működését.

Forrás: Kárpátinfó


Az SZBU eljárást indított a kárpátaljai ruszinok ellen

2008-11-26 16:19:02

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat ma az ország területi egységének megsértése vádjával indított eljárást a kárpátaljai ruszin szeparatisták ellen.

Forrás: Kárpátinfó


Ismét eljött a ruszinok ideje?

2008-11-26 02:05:00

Nem hogy nem idézné elő az ország széthullását a kárpátaljai ruszinok autonómiájának biztosítása, hanem annak erősödését, egységét eredményezné, summázhatók a hétvégén Ungváron megrendezett tudományos emlékkonferencián elhangzottak.

Forrás: Kárpátinfó


A kárpátaljai ruszin szervezetek feloszlatását követeli az Ukrán Biztonsági Szolgálat

2008-11-25 20:24:49

A kárpátaljai ruszin szervezetek hatósági feloszlatását kezdeményezte Ukrajna területi egységének megsértése miatt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai részlege.

Forrás: Kárpátinfó


Autonómia

Nem enged a ruszin autonómia-követelésnek a Kárpátalja megyei tanács

2008-11-23 18:48:26

Nem támogatja a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) a ruszin szervezetek követelését, hogy a testület december 1-jéig ismerje el érvényesnek a Kárpátalja autonómiájáról tartott 1991-es népszavazás eredményét, és nyilvánítsa ki a régió autonóm státusát - közölte a Kárpátalja megyei tanács elnökhelyettese.

Forrás: Kárpátinfó


Választásokat akar az UNP

2008-11-23 08:20:00

A Kárpátaljai Megyei Tanács soron kívüli újraválasztását előíró határozattervezetet nyújtott be kedden az ukrán parlamentben a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP), mert a kárpátaljai képviselőtestület tavaly nemzetiségnek ismerte el a ruszinokat.

Forrás: Kárpátinfó


A ruszinok miatt választhatnak új megyei tanácsot Kárpátalján

2008-11-19 11:39:28

Az Ukrán Néppárt képviselői Jurij Kosztenko és Jaroszláv Dzsodzsik tegnap bejegyeztek egy határozattervezetet a Legfelsőbb Tanácsnál, melyben a Kárpátaljai Megyei Tanács újraválasztását kérvényezik.

Forrás: Kárpátinfó


Nemzetiségek kulturális fesztiválja Munkácson

Együttélés: megértés és tolerancia (GALÉRIA)

2008-11-18 15:58:10

Munkácson immár negyedik alkalommal rendezték meg a városban élő nemzetiségek kulturális fesztiválját. Az Egy hazában elnevezésű kétnapos seregszemlén ezúttal nyolc nemzet, illetve nemzetiség ? a ruszin, a magyar, a német, a bolgár, a zsidó, az orosz, az ukrán és a szlovák ? képviselői mutatták be, miként őrzik kultúrájukat, hagyományozzák át dalaikat, táncaikat, szokásaikat az ifjú nemzedékeknek. A találkozót népművészeti kiállítás és gasztronómiai bemutató tette még színesebbé.

Forrás: Kárpátinfó


Rendőrök kutatták át a templomot

2008-11-17 16:02:41

Nem utazhatott el arra a moszkvai rendezvényre Dmitrij Szidor atya, a Szojm elnöke, melyen a világ különböző részeiből sereglettek össze orosz nemzetiségűek. A világtalálkozóról történt távolmaradás okáról a kárpátaljai ruszin mozgalom egyik vezéralakja újságírók előtt számolt be.

Forrás: Kárpátinfó


A ruszinok nem nemzetiség?

Hivatalos kijevi vélemény szerint a kárpátaljai ruszinok nem ismerhetők el külön nemzetiségként, az ukrán nemzet részei, az ukránok egyik népcsoportját képezik.

2008. nov. 14.

Forrás: Kárpátalja Hetilap


Éleződő ruszin-ruszin ellentét

2008. november 13., csütörtök

Forrás: Kárpáti Igaz Szó


Három éven belül 150 ezren lesznek a ruszinok?

2008-11-13 10:31:35

A ruszin szervezetek aktív propagandába kezdtek azért, hogy a 2011-ben esedékes népszámláláskor legalább 100-150 ezer kárpátaljai ukrán ruszinnak vallja magát.

Forrás: Kárpátinfó


Kárpátalján folytatódik a ruszin ügy

2008-11-08

Forrás: Magyar Szó


Nemzeti autonómiát követelnek a ruszinok

Ruszin ultimátum?

2008-11-08 05:25:00

A Munkácson megrendezésre kerülő Ruszinok Európai Kongresszusán a résztvevők ultimátumot intéztek az ukrán hatalomnak: december elsejére Kárpátalját alakítsák át Podkarpatszka Rusz néven a ruszinok nemzeti autonóm köztársaságává.

Forrás: Kárpátinfó


Ukrán álláspont: a kárpátaljai ruszinok nem külön nemzetiség

2008-11-06 14:41

Forrás: transindex


Hivatalos vélemény

A kárpátaljai ruszinok nem ismerhetők el külön nemzetiségként?

2008-11-05 20:02:58

Hivatalos kijevi vélemény szerint a kárpátaljai ruszinok nem ismerhetők el külön nemzetiségként, az ukrán nemzet részei, az ukránok egyik népcsoportját képezik.

Forrás: Kárpátinfó


Győzhetnek-e a ruszinok?

2008-11-03 20:20:00

A Kárpátaljai Ruszinok II. Európai Kongresszusa autonóm terület létrehozására szólította fel a megyei tanácsot. A kérés elutasítása esetén kilátásba helyezték az önálló ruszin köztársaság kikiáltását. Elérheti-e vajon célját törekvésük?

Forrás: Kárpátinfó 


Napirenden a ruszin önrendelkezés

2008-10-31 02:05:00

Autonóm terület létrehozására szólította fel a Kárpátaljai Megyei Tanácsot a Kárpátaljai Ruszinok II. Európai Kongresszusa. A Munkácson megtartott fórum erre december 1-jéig adott határidőt. A kérés elutasítása esetén kilátásba helyezték az önálló ruszin köztársaság kikiáltását.

Forrás: Kárpátinfó


Az Ukrajnától való békés elválásban reménykedik egy kárpátaljai ruszin vezető

2008-10-30 12:07:40

Országos botrányt kavart a belpolitikai válsággal küszködő Ukrajnában két kárpátaljai ruszin szervezet hétvégi bejelentése, amely szerint önálló ruszin köztársaságot kiáltanak ki, ha december 1-ig Kárpátalja nem kap autonóm státust.

Forrás: Kárpátinfó


A ruszinok autonómiát követelnek, másképp kiválnak Ukrajnából

[15:52; 30.10.2008]

Forrás: transindex


A kárpátaljai ruszinok titokban készülődnek

2008-10-29 15:32:43

Dimitrij Szidor a Kárpátaljai Ruszinok Tanácsának elnöke azt állítja, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat egyik munkatársa azt mondta neki, hogy Demoklész kardja lebeg felette. Szidor szavai szerint nem nekik, hanem az ukrán politikusoknak kellene Demoklész kardjától tartaniuk.

Forrás: Kárpátinfó


Önálló állam lesz Kárpátalja?

2008-10-27 11:24:50

A Kárpátaljai Rusz mint önálló állam kikiáltásával fenyegetőznek a ruszinok, amennyiben a Kárpátalja Megyei Tanács december 1-ig nem nyilvánítja a megyét ruszin autonóm területté ? áll a kárpátaljai ruszinok II. Európai Kongresszusának szombati határozatában.

Forrás: Kárpátinfó


Kárpátalja autonómiáját követelik az ott élő ruszinok (szöveg)

2008.10.27. hétfő 12:05

Kárpátalja autonómiáját követeli az ott élő ruszinság, arra hivatkozva, hogy ezt már 90 évvel ezelőtt megkapta Magyarországtól. Ukrajna hivatalosan mind a mai napig nem ismeri el a ruszin nemzetiséget.

Forrás: Duna TV


Kárpátalja autonómiáját követelik az ott élő ruszinok (videó)

2008.10.27. hétfő 12:05

Kárpátalja autonómiáját követeli az ott élő ruszinság, arra hivatkozva, hogy ezt már 90 évvel ezelőtt megkapta Magyarországtól. Ukrajna hivatalosan mind a mai napig nem ismeri el a ruszin nemzetiséget.

Forrás: Duna TV


Lehet, hogy ruszin köztársaság lesz Kárpátalja

2008. október 26. 17:38

Forrás: HUNHÍR.HU


Vagy jön a Podkarpatszka Rusz?

2008-10-02 10:20:00

Saját önkormányzattal rendelkező ruszin autonóm terület létrehozására szólította fel december 1-jei határidővel a Kárpátaljai Megyei Tanácsot a Kárpátaljai Ruszinok II. Európai Kongresszusa a hét végén Munkácson, s jelezték, ellenkező esetben a ruszinok önálló köztársaságot kiáltanak ki.

Forrás: Kárpátinfó


Ruszin követelések

Oldalmenü
Naptár